Lydia van Houten

Haar verhalen worden vergeleken met werken van Stephen King, Joe Hill en Sebastian Fitzek: Lydia Albadoro-Van Houten (Amsterdam, 1972) Nederlandse schrijver van thrillers.

Een meespelend en spannend verhaal wint altijd van een correct Nederlandse tekst. Dat geloofde de dyslectische beelddenker Lydia Van Houten toen ze begon met schrijven, en tientallen keren werd afgewezen door uitgevers. ‘Ik bleef geloven in mezelf, ook al was het best moeilijk, zeker als anderen dat niet doen.’ In plaats van opgeven stortte Van Houten zich honderd procent op de kunst van storytelling. ‘Wat maakt een verhaal uitzonderlijk? Ik verslond boeken. Las veel bestsellers en ontdekte al snel de geheimen van het vak. Schrijven, vooral veel schrappen. Heel veel schrappen. Zo ontstond er een fundering waar ik verder mee kon. Het blijft altijd een zoektocht naar wat ik toe kan voegen voor de lezer.’

Na vijf jaar en vijf boeken wierp het eindelijk z’n vruchten af: Van Houten kreeg de bijnaam Mistes of Mindfuck. ‘Eerst schreef ik om iets te bewijzen, later om steeds beter te worden en nu schrijf ik voor mijn lezers. Ik wil ze steeds beter leren kennen, zo kan ik finetunen en verhalen schaven die graag gelezen worden. Want mijn lezers; daar doe ik het uiteindelijk allemaal voor.’

Van Houten schrijft beeldend. Haar karakteristieke filmische schrijfstijl maakt dat lezers haar erg waarderen. Haar thrillers zijn rauw, wreed en ze schuwt geen uitvoerig beschreven scènes die onder de huid kruipen. Binnenkort verschijnt haar nieuwe psychologische thriller ‘Schim’ bij Kabook uitgevers. Eerdere thrillers die gepubliceerd zijn: ‘Het vervloekte huis’ (2016) ‘Prooi’ (2017) ‘Ruis’ (2019). Haar laatste werk ‘Schim’ verscheen in 2020. Van Houten werkt nu aan haar zesde en zevende thriller (2021).
Kijk ook op: www.lydiavanhouten.nl

Lees hier het interview