Even voorstellen – Yvonne Hooge

Ook deze maand zetten wij een auteur in de spotlights. Deze keer is Yvonne Hooge onze auteur voor de maand maart. Ze deed mee aan de ‘Summer Romance’ schrijfwedstrijd en het ingestuurde verhaal werd gekozen uit maar liefst 85 inzendingen. Haar nieuwe feelgood-novelle verschijnt najaar 2023. Hopelijk mogen onze nieuwe auteurs zo nog vele harten bereiken!

Wil je meer van deze schrijfster weten? Lees dan verder…

Wie is Yvonne Hooge?

Yvonne Hooge (1996) houdt van feelgood met een randje, zowel in boeken als in het echte leven. Ze groeit op in Drenthe, waar ze kind aan huis is in de bibliotheek. Als ze hier bijna alles gelezen heeft, begint ze zelf te schrijven. Verhalen en paarden zijn haar passie, net als de beweegredenen van mensen.

Schrijf je al lang en hoe is het ontstaan?

Op de basisschool schreef ik al verhaaltjes. Ik vind mensen en hun doen en laten interessant en door te schrijven verplaats ik me in de beleving van een ander. Daarnaast las ik zoveel dat ik de collectie kinderboeken in genres die mij aanspraken, zo goed als uit had gelezen. Dan schrijf ik mijn eigen verhalen wel, dacht ik toen.

Waar komt de inspiratie vandaan?

Dat kan een gesprek op straat zijn dat ik opvang, een mooie quote, iemand die ik zie lopen, een liedje op de radio… Vaak is het een combinatie daarvan. Tijdens het schrijven is het alsof mijn personages met mij op avontuur gaan en pas ik gerust verhaallijnen of karaktertrekken aan als ik het idee heb dat het niet meer klopt.

Waarom heb je het boek geschreven?

Ik zag de ‘Summer Romance’ schrijfwedstrijd van Kabook en ik besloot hiervoor een inzending te schrijven. Ik schreef allerlei woorden op die voor mij te maken hebben met liefde, romantiek en zomer. Wat een cliché, schoot er door me heen. Dat was het moment dat ik besloot dat Jolijn, mijn hoofdpersonage, juist een afkeer heeft van liefdesclichés.

Hoe kom je aan je personages?

Het begint met een vaag idee in mijn hoofd. Dat kunnen uiterlijke kenmerken zijn, karaktertrekken of hoe het sociale leven er van diegene uitziet. Daarna beland ik vaak op websites met babynamen om een passende naam te vinden bij het personage.

Om me in hun karakter te verdiepen, gebruik ik een lijst met honderd vragen om iemand te leren kennen. Deze vul ik dan over hen in, met vragen van “waar ben je geboren?” tot “heb je littekens?” en “waar draait je maag van om?”. Daarna kan het schrijven beginnen.

Waarom zouden wij het boek moeten lezen?

“Liefde van je leven” gaat over Jolijn, die een hekel heeft aan de clichés van rozenblaadjes en dineren bij kaarslicht. Uitgerekend zij krijgt de opdracht een evenement voor singles te organiseren.

Velen zullen de worsteling met romantiek herkennen, maar tegelijkertijd: wie houdt er nu niet van liefde? Op een luchtige manier wordt er gerammeld aan het beeld van wat liefde nu precies is.

Bovendien…Jolijn heeft niet zoveel moeite gedaan om het evenement te organiseren voor als het niet in de publiciteit komt!       

Lees je ook?

Absoluut! Van jongs af aan ben ik met mijn neus in de boeken te vinden. Lezen is voor mij als op reis gaan, even uit het hier en nu en nieuwe werelden ontdekken. Ook door veel te lezen doe ik weer inspiratie op.

Wat zijn je favoriete boeken?

Boeken met een mix van romantiek en drama. Ik houd van gelaagde personages, van verhalen die verrassen of ergens een beetje schuren. Het is fijn als een verhaal in mijn hoofd blijft hangen nadat het boek uit is, maar dat ik wel met een gerust hart kan slapen.

Zijn er plannen voor de toekomst?

Zeker. Ook al is dit nog niet concreet, ik heb de smaak te pakken en houd mijn ogen en oren open voor nieuwe inspiratie.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail