Even voorstellen – Sandra Kraak

Ook deze maand zetten wij een auteur in de spotlights. Deze keer is Sandra Kraak onze auteur voor de maand april. Ze deed mee aan de ‘Summer Romance’ schrijfwedstrijd en het ingestuurde verhaal werd gekozen uit maar liefst 85 inzendingen. Haar nieuwe feelgood-novelle verschijnt najaar 2024. Hopelijk mogen onze nieuwe auteurs zo nog vele harten bereiken!

Wil je meer van deze schrijfster weten? Lees dan verder…

Wie is Sandra Kraak?

Ik woon samen met mijn man en twee dochters in Pijnacker. In mijn werk als marketeer vind ik het leuk om me te verdiepen in data en mijn inzichten te gebruiken voor nieuwe strategieën. Zo combineer ik analyse en creativiteit. Ook in mijn vrije tijd ben ik regelmatig achter mijn laptop te vinden. Natuurlijk voornamelijk om te schrijven, dat is mijn favoriete bezigheid. Maar ook om foto’s te bewerken. Ik fotografeer graag, zowel in de natuur als gewoon thuis aan de keukentafel. Daarnaast hou ik van wandelen en lekkere dingen koken of bakken. En opeten natuurlijk.

Schrijf je al lang en hoe is het ontstaan?

In de vriendenboekjes die ik op de basisschool invulde, staat bij de vraag “wat wil je later worden?” overal “schrijfster”. Ik was altijd het dromerige meisje van de klas. Mijn hele leven ben ik al bezig met het verzinnen van verhalen. Ruim tien jaar geleden schreef ik mijn eerste roman. Nog niet met de intentie om het te laten uitgeven, maar puur als hobby. Daarna ben ik doorgegaan met het schrijven van boeken en pakte ik het steeds wat serieuzer aan. Ik ben heel blij dat het is gelukt om de droom die ik als kind al had waar te maken.

Waar komt de inspiratie vandaan?

Ik wens regelmatig dat het eens wat stiller is in mijn hoofd. Toch komt het wel van pas bij het bedenken van een nieuw verhaal. Vaak schiet een idee me spontaan te binnen. Het kan beginnen met een bepaald personage, met een situatie of zelfs met een titel. Om te bepalen of ik er ook echt iets van kan maken, begin ik met het bedenken van de karakters en een plot voor het verhaal. Dit blijft dan een tijdje door mijn hoofd ronddwalen en krijgt zo steeds wat meer vorm. Vervolgens zet ik een eerste opzet op papier. Ik heb dan nog lang niet alle details bedacht, maar het helpt wel goed met het begin. Als ik vastloop in een verhaal, probeer ik eerst te bedenken wat voor scène en welke personages er nodig zijn om het verhaal verder te brengen. Vervolgens denk ik na over de verdere invulling daarvan. De details komen vanzelf als ik de scène aan het schrijven ben.

Waarom heb je het boek geschreven?

Het korte antwoord is eigenlijk niet meer dan “omdat ik het zo leuk vond om te doen”. Ik vond het heerlijk om me te verliezen in het verhaal. Om Annefleur te leren kennen en haar te begeleiden in haar zoektocht naar zichzelf. Om de hobbels te bedenken die hoog genoeg waren om over te struikelen, maar niet zo hoog dat ze onoverkomelijk waren. Hoe verder ik kwam, hoe leuker het me leek om het verhaal ook met andere mensen te delen. Natuurlijk is dat ook wel heel spannend. Ik hoop dat Annefleur veel harten zal veroveren, met al haar naïeve beslissingen vanuit de beste bedoelingen.

Hoe kom je aan je personages?

Ik probeer mijn personages te leren kennen voordat ik aan het verhaal begin. Ik bedenk welke eigenschappen er bij ze passen. Vaak zoek ik ook een foto uit waar ik het karakter in herken. Dit maakt het beeld gelijk wat concreter. Soms pas ik ook technieken toe voor het opbouwen van personages, zoals het beantwoorden van vragen als een soort interview. Maar uiteindelijk begin ik vooral gewoon met schrijven en merk ik vanzelf waar het me brengt. Het leukste vind ik als ik een bepaalde lijn heb uitgezet, maar er al schrijvende achter kom dat dit niet de weg is die het karakter in wil slaan. Zo komen de personages echt tot leven. En dat houdt het ook spannend. Eigenlijk eindigt het boek zo nooit precies zoals ik het van tevoren had bedacht.

Waarom zouden wij het boek moeten lezen?

Ik denk dat veel mensen er wel iets in herkennen. Je hebt ooit voor een vakgebied gekozen, maar zou nu liever iets heel anders doen. Of je bent al jaren samen met je partner, maar kunt je niet meer herinneren waarom je op hem bent gevallen. Je zou het liefst van alles willen wegrennen, om helemaal opnieuw te beginnen. Maar is dat wel een goede keuze? Kun je niet beter proberen gewoon het beste ervan te maken?

Dit boek gaat over Annefleur. Ze leeft gemoedelijk samen met haar vriendje Lars. Haar werkdagen overleeft ze door te fantaseren over de carrière die ze eigenlijk had willen hebben. Dan wint ze een vakantie naar Egypte. 

Als lezer leef je met Annefleur mee en gun je haar het beste. Toch zou je haar maar al te regelmatig een schop onder de kont willen geven. Want door het iedereen altijd naar de zin te willen maken, raakt ze zichzelf volledig kwijt. Lukt het Annefleur om eindelijk haar eigen leven te leven? En met wie wil ze dat leven delen? Het boek nodigt uit om verder te blijven lezen, om hierachter te komen.

Mijn eerste lezers zijn het daar helemaal mee eens:

“Het boek begint gelijk al pakkend. Je zit direct in het verhaal en het maakt je nieuwsgierig naar welke keuzes Annefleur zal maken. Ken je van die boeken, waarvan je niet wilt dat het afgelopen is? Dít is zo’n boek. Je baalt als het boek uit is en je wilt gewoon weten wat er in het verdere leven van Annefleur gaat gebeuren.”

Lees je ook?

Als kind was ik altijd in mijn kamer te vinden met mijn neus in een boek. Mijn meest ongehoorzame eigenschap was om na bedtijd stiekem met een zaklamp onder de dekens mijn boek uit te lezen. Ook nu lees ik nog graag. Papieren boeken blijven het meest speciaal. De mooiste verhalen verdienen een plekje in de boekenkast. Toch ben ik ook groot fan van mijn e-reader. Zo kan ik ’s avonds makkelijk nog even lezen, zonder daarvoor het licht aan te hoeven zetten. En op reis neem ik tientallen boeken mee in een klein apparaatje, wat toch een hoop kilo’s bagage scheelt.

Wat zijn je favoriete boeken?

Ik hou van feelgoodromans. Dit zijn niet voor niets de verhalen die ik zelf ook graag schrijf. Mijn favoriete auteur is Sophie Kinsella. Ik hou van haar humor en de manier waarop ze de karakters echt tot leven weet te brengen. Je kunt haar boeken niet lezen zonder bevriend te raken met de hoofdpersoon, met al haar kwaliteiten en eigenaardigheden.

Zijn er plannen voor de toekomst?

Er liggen nog wat verhalen van me op de plank die ik, na nog wat herschrijven, graag aan een groter publiek zou laten lezen. Ook heb ik nog genoeg ideeën voor nieuwe verhalen. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen als schrijver. Wat mij betreft is dit boek nog maar het begin.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail