Even voorstellen – Margje P. Hofstee

Ook deze maand zetten wij een auteur in de spotlights. Deze keer is Margje P. Hofstee onze auteur voor de maand mei. Margje P. Hofstee is het pseudoniem van Marlies (Margje als doopnaam) van der Steeg en Pieter Hofland. Ze deden mee aan de ‘Summer Romance’ schrijfwedstrijd en het ingestuurde verhaal werd gekozen uit maar liefst 85 inzendingen. Deze nieuwe feelgood-novelle verschijnt 2024. Hopelijk mogen onze nieuwe auteurs zo nog vele harten bereiken!

Wil je meer van deze auteurs weten? Lees dan verder…

Wie is Margje P. Hofstee?

Margje P. Hofstee is het pseudoniem van Marlies (Margje als doopnaam) van der Steeg en Pieter Hofland. De één een tolk/vertaler uit de Achterhoek, de ander een filosoof uit het Westland, die elkaar vonden in Utrecht. In 2022 verkochten we ons bedrijf en sindsdien brengen we elke dag buiten door; we zijn momenteel bezig met een 12.000 kilometer lange wandeling door Europa. Als we na een dag wandelen aankomen in onze accommodatie, gaat na een welverdiende douche de laptop open en schrijven we. Een blog, een verhaal, een gedicht, een hersenspinsel, de uitwerking van een personage of een plot; het vindt allemaal zijn weg de laptop in of het internet op. De ideale manier om de dag mee af te sluiten!

Schrijf je al lang en hoe is het ontstaan?

Beiden deden we altijd al wel iets met schrijven. Zo schrijft Pieter al gedichten sinds zijn studie filosofie en schrijft Marlies human interest stories voor maatschappelijk betrokken organisaties. Aan schrijfwedstrijden nemen we pas serieus deel sinds we elkaar kennen. Pieter is daarin de denker, Marlies de doener. We bekijken welke schrijfwedstrijden we interessant vinden en dan is Pieter degene die meestal met een mooi plot, een spannende setting of een tof personage komt, waar we vervolgens samen op voortborduren. Onze eerste schrijfwedstrijd samen hebben we in 2013 gedaan, toen we inspiratie kregen voor een Edgar Allan Poe-achtig verhaal tijdens een bizarre vakantie in Turkije. Dat verhaal en enkele andere zijn in het verleden gepubliceerd, wat inspireert tot meer en vaker. Ook schrijven we graag en veel op onze blog: pieterenmarliesoppad.nl.

Waar komt de inspiratie vandaan?

We wandelen extreem veel; elke vrije minuut wordt buiten doorgebracht. Buiten is ook de plek waar we inspiratie vinden. We denken al wandelend na over plots, personages, settings en verhaallijnen. Voor dit specifieke boek kwam de inspiratie van een tocht die Marlies maakte in 2010: de Camino de Santiago, een 3000 kilometer lange wandeltocht van Amsterdam naar Santiago in noordwest-Spanje. In 2013 hebben we de tocht samen gefietst vanuit Utrecht, in 2018 zijn we naar Santiago gegaan vanuit Porto, en voor dit jaar staat de Camino vanuit Utrecht weer op het programma. Dus toen we zochten naar een setting voor een feelgood roman, was de Camino het eerste wat ons te binnen schoot. Al bleek al snel dat een plot bedenken voor mensen die wandelen en dus geen vaste basis hebben, niet makkelijk is. Maar daar hebben we gelukkig een oplossing voor gevonden.

Waarom heb je het boek geschreven?

Van dichtwedstrijden tot novelles, de schrijfwedstrijden waar we op reageren lopen aardig uiteen. Maar waar we nog nooit iets mee gedaan hadden, was een schrijfwedstrijd voor een heuse roman. Tot de uitdaging van Kabook langskwam. Zouden we dat klaar kunnen spelen? Hoe werkt dat eigenlijk, een roman schrijven? We vonden het dusdanig spannend dat we er gewoon ingedoken zijn. We hadden het nog nooit gedaan, dus we dachten dat we het wel konden, dat idee. Maar dat we gepubliceerd worden, is toch wel een droom die uitkomt. Daarbij merkten we dat samen schrijven aan een boek zo leuk is, dat we nu al voorzichtig aan een volgend boek denken.

Hoe kom je aan je personages?

Dat verschilt nogal. Eén keer hebben we een personage, Surinaams slangenmens Angelino, gebaseerd op een man uit de show van Hans Klok. Een andere keer namen we Mark Rutte als inspiratiebron. Maar in dit boek hebben we het planmatiger aangepakt. De verhaallijn zorgde voor het ruwe idee van de personages. Met dat idee in ons achterhoofd zijn we los van elkaar op zoek gegaan naar foto’s op het internet die we bij die onvolledig vormgegeven personages vonden passen. Daar kwamen voor dezelfde personages heel verschillende foto’s uit, maar na veel vijven en zessen waren we het eens over de juiste afbeelding.

Vervolgens maakten we rondom die foto een mindmap met gedetailleerde informatie over het personage: jeugd, opleiding, hobby’s, werk, familiebanden, karaktertrekken. Pas daarna konden we het eens worden over de naam en zijn we verder gaan bouwen. Het leuke is dat naarmate de personages vollediger werden, ze ook meer bepalend werden voor de loop van het verhaal. Zo ontstond er een wisselwerking tussen plot en personages.

Waarom zouden wij het boek moeten lezen?

We hopen dat veel mensen zich aangesproken voelen door de thema’s. Het gaat vooral over je eigen weg vinden; zowel letterlijk terwijl je aan het wandelen bent, als figuurlijk je weg vinden in het leven. We denken dat iedereen hier vroeg of laat wel mee te maken krijgt. Het boek is een mix van liefde, vriendschap, onzekerheid over de toekomst, vallen en weer opstaan, gedumpt worden en je dan weer openstellen voor een nieuwe liefde. Daaroverheen een sausje van de Camino de Santiago, gelegen op een bedje van zomerse sferen. In dit boek zit voor ieder wat wils!

Lees je ook?

M: Ik zou willen zeggen dat ik zo iemand ben die boeken verslindt. Dat is helaas niet het geval. Toch lees ik nu wel meer dan vroeger. Veel meer. We hebben er nu eindelijk de tijd voor en het is heerlijk om me te verliezen in het genre waarin we schrijven, om zo inspiratie op te doen voor volgende boeken.

P: Ook ik lees eigenlijk te weinig, maar het leven dat we nu leiden stelt me wel in staat het veel meer te doen. Tot nu toe las ik veelal non-fictie, maar door deze schrijfwedstrijd ben ik me meer gaan verdiepen in het feelgood genre. Ook haal ik veel inspiratie uit films in dit genre. Het is misschien gek om te zeggen als man, maar ik hou echt van films als Notting Hill, Love Actually en Bridget Jones.

Wat zijn je favoriete boeken?

M: Als ik een schrijver mag noemen die ik altijd geweldig vind, is dat Roald Dahl. Maar ook de boeken van Stephen King, Deon Meyers, Nicci French en dichterbij huis Saskia Noort vind ik top. Het meest recente boek waar ik ontzettend van onder de indruk was, is Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens. Binnen het feelgood genre lees ik graag boeken van Jackie van Laren, Astrid Harrewijn en Petra Vollinga.

P: De boeken die ik lees lopen heel erg uiteen. Het gaat van thrillers naar boeken over macro-economie en van horror naar gedichtenbundels. Favoriete schrijvers heb ik niet echt, maar aan één ding moeten alle boeken die ik lees wel voldoen: je moet er een goed gevoel van krijgen. Een boek met een negatief mensbeeld leg ik snel weg. In die zin past het feelgood genre erg goed bij me.

Zijn er plannen voor de toekomst?

Zeker! We zijn tijdens onze wandelingen al volop aan het nadenken over een vervolgboek op Van je vrienden moet je het hebben. Schrijven kan altijd en overal; zolang we onze laptop maar bij ons hebben en inspiratie opdoen, komt het goed. Of het nu over Maartje en haar vrienden gaat, of misschien wel een heel ander genre betreft, we hopen dat jullie nog regelmatig van ons zullen horen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail