Interview Lydia van Houten

PROFILEzw

Wie is Lydia?

Een creatieve workaholic. Dierenvriend. Dol op chocolade, cappuccino en wijn. Zoekt uitdagingen en antwoorden.

Waarom schrijf je?

Zolang ik me herinner schrijf ik al, naast het illustreren. Het was iets dat ik altijd al deed. Het is denk ik vooral om de wereld te begrijpen. Misschien ook om het plezier iets te creëren dat er nog niet was.

Schrijf je al lang en hoe is het ontstaan?

De oorsprong van mijn schrijven is geen sprookje. Eigenlijk werd het geboren uit een noodzaak om niet te bezwijken aan de dagelijkse realiteit, waarbij ik blootgesteld werd aan geweld. De werelden en mijn fantasie werden een veilige plek waar ik heen kon.

Hoe kwam je op het idee van Prooi?

Eigenlijk was dat best grappig. Ik zat vast in een verhaal. Ondertussen weet ik dat een writersblock een onbewust proces is: een sabotagepoging, omdat ik niet op het goede spoor zit. Het was frustrerend. Mijn verhaal zat muurvast door persoonlijke omstandigheden. Ik kon niet anders doen dan loslaten. Dus nam ik een stop en ging andere dingen doen. Toen, op een mooie zomerdag lag ik in de hangmat en ineens wist ik het. Mijn frustratie en gevecht werd een deel van Evy, mijn hoofdpersoon en ik wilde haar tot het uiterste laten gaan, omdat zij nu mijn gevecht overnam. Wel moest ik haar plaatsen in een omgeving die haar de kans zou geven alles eruit te halen. Wat er toen gebeurde was pure magie.

Waar gaat het boek over?

Prooi gaat over de studente Evelyn (Evy) Meyer, die door haar financiële situatie in handen van de onderwereld valt. Dan wordt ze ontvoert. Vanaf dat moment moet ze vechten om te overleven.

Hoe kom je aan je personages?

Ik maak altijd een draaiboek, met karakterschetsen, namen, zelfs wanneer de personages geboren zijn. Zo heb ik altijd het draaiboek bij me liggen en weet ik wie wat zou zeggen en zou reageren. Ook gebruik ik tegenwoordig Pinterest, een digitaal moodboard waar ik echte omgevingen, foto’s van mensen, en alles wat ik gebruiken kan opsla. Als ik de juiste sfeer heb, dan print ik het uit en stop het bij mijn draaiboek.

Gaat het schrijven je makkelijk af?

Alleen als ik in het verhaal zit, maar om tot die focus te komen is er heel wat nodig. Het gaat bijvoorbeeld niet als er iemand in de buurt is. De hyperactiviteit die ik gebruik om de beelden in 3D in mijn hoofd af te laten spelen en om te zetten naar letters vergt zoveel concentratie dat de minste afleiding een ramp is.

Lees je ook?

Zeker. Maar ik kijk ook veel naar visuele media. Zeker omdat ik het belangrijk vind om zo beeldend mogelijk te blijven schrijven. Ik heb moeite met het andere proces: dus als ik letters terug moet zetten naar beelden. Omdat een woord als tafel (bijvoorbeeld) er op duizend manieren uit kan zien. Dan zie ik ze ook op duizenden manieren. Dat maakt het lezen voor mij als beelddenker lastiger.

Heb je schrijftips?

Zeker. Lees Steven King’s ‘On writing’ , uiterst waardevol leermateriaal. Verder de vraag: Wat wil je schrijven? Waarom wil jij schrijven? Schrijf over dingen die je kent en wees zo eerlijk mogelijk.

Wat zijn je toekomstplannen?

Groeien, groeien en nog eens groeien. Ik wil verhalen schrijven die raken, die inspireren. Eigenlijk zijn al mijn dromen uitgekomen. Daarom wil ik ook dromen van anderen uit laten komen en help ik nieuwe auteurs.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *